Η έννοια του Δημόσιου Management

Το δημόσιο management εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1970, εκφράζοντας τότε περισσότερο μια θεσμική εξέλιξη και λιγότερο μια αφηρημένη η θεωρητική ανάπτυξη. Από εκείνη την περίοδο παρατηρείται μια ραγδαία μετάβαση από τη δημόσια διοίκηση στο δημόσιο management. Ο G. Frederickson σε ένα ιστορικό πλέον κείμενο που εκδόθηκε προς τιμή του W. Wilson διαπιστώνει ότι με το δημόσιο management παρατηρείται μια σαφής διάκριση και οριοθέτηση της δημόσιας διοίκησης από την πολιτική επιστήμη, μια έμφαση στις διαδικασίες και μια αλλαγή στον τρόπο δόμησης των υπηρεσιών προς αποκεντρωτικά συστήματα οργάνωσης. Η δεκαετία του 1970 συνιστά την αφετηρία εξέλιξης του δημοσίου management. Από τότε άρχισε η ανάπτυξη του η οποία μάλιστα αποτυπώνεται και στα προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων, στις έρευνες που εκπονούνται από διεθνής κύρους και εγνωσμένης αξίας ινστιτούτα και κέντρα μελετών και στην πλειάδα των επιστημονικών συνεδρίων και συμποσίων όπως και περιοδικών που είναι αφιερωμένα στο γνωστικό πεδίο του δημόσιου management.

Η εξέλιξη του δημοσίου management έχει προκαλέσει την διατύπωση διάφορων αναλύσεων οι οποίες πολλές φορές είναι αντιφατικές μεταξύ τους. Μια σειρά από μελέτες έχουν επιχειρήσει να απαντήσουν είτε θεωρητικά είτε εμπειρικά στους λόγους εμφάνισης του δημοσίου management, τις συνέπειές του, αλλά και το βαθμό επιρροής που έχει ασκήσει επί συγκεκριμένων πολιτικών για την οργάνωση και λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών η ακόμη και στον επαναπροσανατολισμό των προγραμμάτων σπουδών και των αντίστοιχων επιμόρφωσης.

Τέλος, οι λόγοι οι οποίοι συνέβαλαν καταλυτικά στην εμφάνιση και εδραίωση του δημόσιου management θα μπορούσαν να συνοψισθούν σε κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτισμικούς και στο ρόλο που διαδραματίζουν οι διεθνείς οργανισμοί.

 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

  1. Νίκος Μιχαλόπουλος « Από τη Δημόσια Γραφειοκρατία στο Δημόσιο Management», Πρόλογος Αντ. Μακρυδημήτρη, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 2003.
  2. Βασίλης Ν. Κέφης, «Διοίκηση Ολικής Ποιότητας», Θεωρία και Πρότυπα, Πρόλογος: Αναστάσιος Τσάμης, Εκδόσεις Κριτική, Σεπτέμβριος 2005.
  3. Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, Ημερίδα «Η Διοίκηση Ολικής Ποιότητας στο Δημόσιο Τομέα», Νέες Προσεγγίσεις διαχείρισης, Αθήνα 4 Φεβρουαρίου 2000, Αμφιθέατρο «Σ. Καράγιωργα».
This entry was posted in Γενικά and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *