ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ο Τομέας της Υγείας – Πρόνοιας και των Κοινωνικών Ασφαλίσεων εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τα διαθέσιμα δεδομένα (πληροφορίες) που «παράγονται» καθημερινά από τα νοσοκομεία, τις κλινικές, τα εργαστήρια. Όμως, παρά την ανάπτυξη του τομέα της Πληροφορικής και των υπολογιστών, τα δεδομένα αποθηκεύονται σε χειρόγραφα έντυπα ή σε μικρές εφαρμογές που αυτοματοποιούν απλώς ορισμένες εργασίες.

Ιστορικά, ο τομέας της υγείας αποτελείτο από ανεξάρτητες και αυτόνομες μονάδες με μικρή έως ελάχιστη ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών μεταξύ τους, ενώ η χρήση τεχνολογιών Πληροφορικής αντιμετωπίστηκε επίσης αυτόνομα και κατά περίπτωση. Αντίστοιχες στρατηγικές έχουν ακολουθηθεί και στη Κοινωνική Ασφάλιση.

Στη σημερινή εποχή γίνεται όλο και πιο έντονη η ζήτηση για ποιοτικές υπηρεσίες υγείας από πολίτες, ενημερωμένους και απαιτητικούς από τη μία, και η ποιότητα της προσφοράς υπηρεσιών υγείας από πλευράς του κράτους και των μονάδων υγείας του από την άλλη, ολοένα και μεγαλώνει. Παράλληλα, από πλευράς του κράτους απαιτείται πλέον αποδοτικότητα και ελαχιστοποίηση του κόστους με ταυτόχρονη αύξηση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.

Ο τομέας της Υγείας είναι ένας από τους πλέον πολύπλοκους χώρους όπου διακινείται πολύπλοκη πληροφορία, για αυτό για την εισαγωγή τεχνολογικών λύσεων, απαιτείται η εξειδίκευση των πληροφοριακών συστημάτων.

Οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) την τελευταία 15-ετία έχουν προκαλέσει επανάσταση στο χώρο της Υγείας, τόσο στον τρόπο άσκησης των υπηρεσιών υγείας, όσο και στον τρόπο οργάνωσης και διοίκησης των δομών υγείας. Σημείο κλειδί για την εφαρμογή των τεχνολογιών αυτών είναι το θέμα της διαλειτουργικότητας, δηλαδή της σχεδιασμένης ικανότητας των διαφόρων ετερογενών συστημάτων να συνεργάζονται και επικοινωνούν σε επίπεδο λειτουργικότητας, δεδομένων και πληροφορίας. Μόνο έτσι τα διάφορα συστήματα μπορούν να διασυνδεθούν για τη δημιουργία ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Περιβάλλοντος και, σε ευρύτερο επίπεδο, Ολοκληρωμένων ∆ικτύων Υγείας. Βασικό ρόλο στην επίτευξη της διαλειτουργικότητας παίζουν τα πρότυπα (standards) και η συμμόρφωση με αυτά.

This entry was posted in Υγεία and tagged . Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *