Δειγματοληψία. Ποια είναι τα κυριότερα πλεονεκτήματά της;

  • Μεγαλύτερη ταχύτητα συγκέντρωσης των πληροφοριών

 Η συλλογή του στατιστικού υλικού που χρειάζεται για να μελετηθούν οι χαρακτηριστικές ιδιότητες ενός πληθυσμού γίνεται πιο γρήγορα με τη δειγματοληψία παρά με την καθολική απογραφή των μονάδων του φαινομένου που εξετάζεται. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, κυρίως όταν η συγκέντρωση των πληροφοριών επείγει.

  •  Μεγαλύτερη ακρίβεια

 Στις δειγματοληπτικές έρευνες αφιερώνεται περισσότερος χρόνος και μεγαλύτερη προσοχή στις συνεντεύξεις που παίρνουμε για τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων και γίνεται καλύτερη εκπαίδευση και επίβλεψη των απογραφών, με αποτέλεσμα να υπάρχει ακρίβεια στις πληροφορίες. Το γεγονός αυτό έχει μεγάλη σημασία, γιατί μια δειγματοληπτική έρευνα που έγινε με σωστό τρόπο μπορεί να δώσει αποτελέσματα, παρά τα δειγματοληπτικά σφάλματα, με μεγαλύτερη ακρίβεια ακόμη και από εκείνα της καθολικής απογραφής.

  • Χαμηλό κόστος

 Κύριος και αντικειμενικός σκοπός κάθε δειγματοληπτικής έρευνες είναι η λήψη μιας πληροφορίας με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια, αλλά και με το ελάχιστο κόστος. Για παράδειγμα, είναι λιγότερο δαπανηρή η συγκέντρωση και ανάλυση πληροφοριών από μερικές εκατοντάδες κατοίκων μιας πόλης για την προτίμηση ενός αγαθού, παρά από το σύνολο των κατοίκων της

  • Αδυναμία εφαρμογής της γενικής απογραφής

Η δειγματοληπτική έρευνα μπορεί να εφαρμοστεί σε εκείνες τις περιπτώσεις, όπου η καθολική έρευνα είναι αδύνατη π.χ. για να ερευνήσουμε μια θαλάσσια περιοχή αν έχει ψάρια, περιοριζόμαστε σε μικρή έρευνα καθώς είναι αδύνατη η καθολική.

This entry was posted in Στατιστική and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *