Πολιτιστικός τουρισμός και ανάπτυξη: Δίκτυο δημιουργικών πόλεων

Σήμερα, περίπου ο μισός πληθυσμός της γης ζει σε πόλεις. Εκεί αναπτύσσονται διάφορες κουλτούρες, κοινωνικές πολιτικές και καλλιτεχνικές τάσεις, ενώ η αλληλεπίδραση διαφόρων πολιτισμών μεταξύ τους δίνει νέα ώθηση στην πρωτότυπη και καινοτόμα δημιουργία. Η τοπική ανάπτυξη στα πλαίσια μίας πόλης προσφέρει σημαντικές προοπτικές για την ίδια και τους κατοίκους της. Σε αντίθεση με την ανάπτυξη σε κρατικό επίπεδο, η υλοποίηση προγραμμάτων στο στενότερο πλαίσιο μίας πόλης είναι πιο εύκολη και με μικρότερες απαιτήσεις σε χρόνο και χρήμα. Το όφελος για την πόλη είναι πολλαπλό. Ο τουρισμός συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, αλλά εκτός αυτού δίνει στους πολίτες την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε έναν κοινό σκοπό με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής. Στην Ελλάδα, ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες, ο τουρισμός σταδιακά αποσυνδέεται από την ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα των περιοχών. Αντίθετα, παρατηρείται η τάση σύνδεσης με το πακέτο «ήλιος – θάλασσα» και μόνο αυτό, χωρίς αναφορές στις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου. Ο Ν. Μαραβέγιας (2004:4) παρατηρεί ότι οι ίδιοι οι υποδοχείς του μαζικού τουρισμού αναπτύσσουν αυτή την τάση και όχι οι μεγάλες εταιρείες. Πάντως, για να είναι βιώσιμη κάθε μορφή πολιτιστικού τουρισμού πρέπει να δημιουργηθούν πακέτα μετακίνησης και διαμονής, τα οποία, όμως, θα συνδέονται με ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες ώστε να γίνει πιο ελκυστικός και ανταγωνιστικός. (Κωστάκης, 2003)

Η UNESCO, το 2004 δημιούργησε το Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων (Creative Cities Network) στα πλαίσια του «Δημιουργικού Τουρισμού» που κατά τον οργανισμό αποτελεί τη νέα γενιά τουρισμού και περιλαμβάνει μεγαλύτερο βαθμό αλληλεπίδρασης του επισκέπτη με τον τόπο. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσει σε επίπεδο εκπαιδευτικό, συναισθηματικό, κοινωνικό με τον τόπο και την κουλτούρα του, να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις με τους κατοίκους και να νοιώσουν και οι ίδιοι για λίγο κάτοικοι της πόλης.  Στόχος του δικτύου είναι η ενθάρρυνση της διεθνούς συνεργασίας και η ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω του πολιτισμού. Κάθε πόλη που γίνεται μέρος του δικτύου κατατάσσεται στην κατάλληλη κατηγορία, ανάλογα με τη μορφή δημιουργίας που αναπτύσσει. Οι πόλεις μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, να ανταλλάσσουν εμπειρίες και να προβάλουν τα πολιτιστικά τους πλεονεκτήματα προσελκύοντας επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης. (UNESCO, 2006:2)

 Βιβλιογραφία

  1. Κωστάκης Μ., Τουρισμός-Πολιτισμός. Η διεθνής εμπειρία, εισήγηση για το Συνέδριο «Πολιτιστικός Τουρισμός και Ανάπτυξη», Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, Ινστιτούτο Επιμόρφωσης, Μάϊος 2003.
  2. 2.      Μαραβέγιας Ν., «Η σύνδεση του τουρισμού με την πολιτιστική παράδοση ενός τόπου αποτελεί τον πιο κρίσιμο παράγοντα για την ανάπτυξη τουρισμού υψηλής ποιότητας», Νέα Διάσταση, τεύχος 4, Απρίλιος-Μάϊος 2004, σελ. 4.
  3. UNESCO, Towards Sustainable Strategies for Creative Tourism, Discussion Report of the Planning Meeting for 2008 International Conference on Creative Tourism, October 25-27, 2006

Παρέχεται βοήθεια σε εργασίες φοιτητών / στην εκπόνηση εργασιών με σχετικό αντικείμενο.

This entry was posted in Τουρισμός and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *