Μορφές δράματος και θεάτρου

Το θέατρο στην εκπαίδευση προσφέρει γνώσεις, παιδεία αλλά και αισθητική αγωγή. Μέσω των ποικίλων μορφών του θεάτρου η εκπαίδευση παύει να είναι δασκαλοκεντρική και μετατρέπεται σε μαθητοκεντρική όπου η πορεία προς τη γνώση επιτυγχάνεται με τρόπο άμεσα συμμετοχικό και βιωματικό (Γραμματάς, 2009),  με αποτέλεσμα οι στόχοι της εκπαίδευσης να υλοποιούνται δημιουργώντας στο μαθητή συναισθήματα ευχαρίστησης και όχι υποχρέωσης.

Το θέατρο στην εκπαίδευση χρησιμοποιείται με ποικίλες μορφές ως εναλλακτικό εργαλείο μάθησης στα πλαίσια όλων των μαθημάτων και αποτελεί μέρος των σχολικών εκδηλώσεων με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών. Η αξία της τέχνης του θεάτρου στην εκπαίδευση και η αισθητική του αποστολή έγκειται στη ψευδαισθητική σχέση των συμμετεχόντων με την πραγματικότητα βοηθώντας τους μαθητές να κατανοήσουν τον κόσμο που τους περιβάλλει καθώς και τους ίδιους τους εαυτούς τους (Belliveau, 2007). Μέσω της τέχνης και ειδικότερα του θεάτρου οι μαθητές αναπτύσσονται συναισθηματικά, μαθαίνουν πως να εκφράζουν τα συναισθήματά τους δημιουργικά και ανακαλύπτουν βαθύτερα νοήματα.

Συγκεκριμένα το θέατρο μπορεί να εφαρμοσθεί στην εκπαίδευση προσφέροντας πολυποίκιλα οφέλη, μέσα από τις διάφορες του μορφές όπως για παράδειγμα το δραματικό κείμενο, το θεατρικό παιχνίδι, η δραματοποίηση, η θεατρική παράσταση, το θεατρικό αναλόγιο.

Βιβλιογραφία

  1. Belliveau, G. (2007). «An Alternative Practicum Model for Teaching and learning», Canadian Journal of Education 30 (1), pp.  47 – 67
  2. Γραμματάς, Θ. (62009), Θέατρο και Παιδεία, Αθήνα : Τελέθριον
This entry was posted in Θεατρολογία, Τέχνη and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *