ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ

Σχιζοφρένεια. Μία νόσος με πολλά ερωτήματα σχετικά με την πορεία και την εξέλιξή της. Μία νόσος που προκαλεί την περιθωριοποίηση των ατόμων που πάσχουν από αυτή. Ποια είναι όμως και πώς μπορεί ο νοσηλευτικός κλάδος να συμβάλλει προκειμένου να ξεπεραστεί η απομόνωση των ασθενών της;

Η σχιζοφρένεια αποτελεί μία ψυχική διαταραχή που αλλοιώνει τον τρόπο σκέψης του ασθενή και η οποία έχει βάση το  παραλήρημα τις ψευδαισθήσεις, κατατονικό χαρακτήρα του ατόμου, αποδιοργάνωση στο λόγο και τη συμπεριφορά του ασθενούς. Κάποιο ποσοστό των ατόμων με σχιζοφρένεια παρουσιάζουν κρίσεις με έντονα σημάδια ψευδαισθήσεων, αυτοκτονικές τάσεις, τάσεις απομόνωσης. Σε ακραίες καταστάσεις το άτομο μπορεί να οδηγηθεί σε δολοφονική ενέργεια λόγω των εντολών που πιστεύει πως λαμβάνει από φανταστικά άτομα. Ένα ακόμη συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως τα άτομα αυτά έχουν σοβαρό έλλειμμα αυτοφροντίδας με απόρροια τον κίνδυνο για άλλες ασθένειες ή νόσους. (Ψυχιατρική Χ. Ιεροδιακόνου , Χ. Φωτιάδης , Ε. Δημητρίου , εκδόσεις Μαστορίδη)

Ποιες είναι όμως οι αιτίες που προκαλούν τέτοιες αντιδράσεις από τον οργανισμό και βλάπτουν την ψυχική υγεία του ατόμου; Οι παράγοντες είναι γεννητικοί ( με αυξημένα ποσοστά εμφάνισης της νόσου σε άτομα με πρώτου βαθμού συγγένειας με σχιζοφρενικούς ασθενείς) , δηλαδή κάποιες ανωμαλίες στη λειτουργία του εγκεφάλου που μπορεί να κληρονομήθηκαν ή να δημιουργήθηκαν στην πορεία λόγω άλλων παραγόντων , όπως η χρήση και η κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών και οινοπνεύματος. Ωστόσο, δεν είναι οι μόνοι παράγοντες, αλλά αποτελεί ένα συνδιασμό με άλλες παθολογικές καταστάσεις της υγείας του ασθενούς ( όπως σύνδρομα ή ελλείψεις σε ένζυμα) το κοινωνικό υπόβαθρο του ατόμου, την οικονομική του κατάσταση. Όλα μαζί καταλήγουν στην εμφάνιση διαταραχών στον ψυχικό κόσμο του ατόμου και κατά επέκταση στην αποδιοργάνωσή του. (Παθολογία , FrankH. Netter , εκδόσεις Πασχαλίδης)

Ο νοσηλευτής είναι το άτομο που θα συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης της νόσου εφόσον γνωρίζει τα πιθανά αίτια που την προκαλούν. Αυτό επιτυγχάνεται με την ενημέρωση των κοινοτήτων σχετικά με τους βλαπτικούς αυτούς παράγοντες. Στην ύπαρξη ατόμων με σχιζοφρένεια ο νοσηλευτής αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει τον ασθενή και το οικείο του περιβάλλον που τον φροντίζει να ακολουθεί τις συμβουλές του ιατρού σχετικά με την φαρμακευτική του αγωγή και την ψυχολογική του υποστήριξη καθώς επίσης και την αντιμετώπιση ψυχικών κρίσεων του ασθενούς. Βασικό μέλημά του είναι η επανένταξή του στην κοινωνία σαν ένα φυσιολογικό μέλος και η αποδοχή του από αυτή. Ο νοσηλευτής βοηθά τον ασθενή να φτάσει στο καλύτερο δυνατό σημείο αυτοφροντίδας , δηλαδή να καλύπτει μόνος του τις ανάγκες του ζώντας με την ασθένειά του μέχρι να μπορέσει να απαλλαγεί από αυτή. Τέλος , στα άτομα που έχουν ξεπεράσει τη νόσο, δίνεται η κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη και η ενημέρωση των μελών της κοινότητας σχετικά με τα άτομα αυτά για να μην περιθωριοποιηθούν ποτέ ξανά.( Η Νοσηλευτική στην Ψυχική Υγεία , EbyBrown , ιατρικές εκδόσεις Δημήτριος Λαγός)

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ψυχιατρική Χ. Ιεροδιακόνου , Χ. Φωτιάδης , Ε. Δημητρίου , εκδόσεις Μαστορίδη σελίδες 165-169

Παθολογία , FrankH. Netter , εκδόσεις Πασχαλίδης σελίδες 1121-1124

Η Νοσηλευτική στην Ψυχική Υγεία , EbyBrown , ιατρικές εκδόσεις Δημήτριος Λαγός σελίδες 173-185

This entry was posted in Υγεία and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *