Οι επιπτώσεις της Κατοχής στην Ελλάδα.

Μετά το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου,τον Σεπτέμβριο του 1939, η Ελλάδα και συγκεκριμένα ο τότε Κυβερνήτης της Μεταξάς, ήθελε με κάθε τρόπο να κρατήσει την Ελλάδα μακρυά από τις εχθροπραξίες, προσπαθώντας αφενός να δημιουργήσει μία καλοπροαίρετη στάση της Βρετανίας και αφετέρου να αποκομίσει τυχόν εδαφικά μοιράσματα.

Ωστόσο ο Μουσολίνι,θέλοντας να εντυπωσιάσει και να κάνει αισθητή την παρουσία του στον σύμμαχό του στον Άξονα Χίτλερ,είχε διαφορετικές βλέψεις. Έστειλε τελεσίγραφο στον Μεταξά, με το οποίο ζητούσε την ελεύθερη δίοδο των Ιταλικών στρατευμάτων  στον Ελληνικό χώρο.

Το τελεσίγραφο απορρίφθηκε και τότε η Ελλάδα αν και προσπάθησε να αποκρούσει τον Ιταλικό εχθρό, τελικά οι Ιταλοί και με την βοήθεια των Γερμανών και των Βουλγάρων εισέβαλαν στον Ελληνικό χώρο.

Η επίδραση που είχε επιφέρει η τριπλή αυτή  εισβολή  δεν άργησε να φανεί με πρώτο θύμα τις αποθήκες τροφίμων και αγαθών πρώτης ανάγκης τις οποίες είχε η Ελλάδα. Σαν αποτέλεσμα ο επισιτισμός έκανε την εμφάνισή του και αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν μπορούσε να τραφεί και πέθαινε.

Το ζήτημα του επισιτισμού της χώρας είχε φανέι και πιο πριν αφού η Ελλάδα ως μια αγροτική χώρα καλλιεργούσε κυρίως αγαθά πολυτελείας και όχι τόσο πρώτης ανάγκης.

Εκτός από τα τρόφιμα ο κατοχικός ζυγός πήρε μεταλλεύματα και μηχανήματα βιοτεχνικής και βιομηχανικής παραγωγής.

Επειδή οι Βρετανοί είχαν συγκροτήσει ένα σύνορο γύρω από την Ηπειρωτική Ελλάδα, η πείνα αυξανόταν με γεωμετρική πρόοδο.

Εκτός από τα μέσα παραγωγής, οι Γερμανοί και οι Ιταλοί προχώρησαν στην έκδοση χαρτονομισμάτων τα οποία εξυπηρετούσαν μόνο δικές τους ανάγκες και όχι του Ελληνικού Κράτους, με αποτέλεσμα να μην έχουν αντικειμενική αξία τα χρήματα του Ελληνικού λαού.

Όπως παρατηρήσαμε και παραπάνω, οι επιπτώσεις της Κατοχής στην Ελλάδα ήταν αρκετά επώδυνες οδηγώντας την σε δρόμους καταστροφικούς.

 Βιβλιογραφία:

 1).Γιώργος Ζαβάκος, Η πείνα στην Ελλάδα της Κατοχής, Αθήνα.

 2).Βούλα Παπαιωάννου, Κατοχή 1940-1944, Επτά Ημέρες, Καθημερινή.

 3).Richard Clogg, Συνοπτική Ιστορία της Ελλάδος, Εκδόσεις Κάτοπτρο, Αθήνα 2002.

 4).Ευαγγελία Λούβη-Δημήτριος Χρ. Ξιφαράς, Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία, Εκδόσεις Παττάκη, Αθήνα 2007.

 5). Ασημ. Πανσέληνος, Φύλλα Ημερολογίου (1941-1943), Αθήνα, Κέδρος, 1993

 6). Έρη Mελέκου, στο: Χατζηπατέρα-Φαφαλιού, Μαρτυρίες 40-44, β’ έκδοση, Αθήνα, Κέδρος, 1993

This entry was posted in Ιστορία and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *