Εδώ θα αναπτύξουμε την ιδέα , το project που η διοίκηση των εκπαιδευτηρίων επιθυμεί να αναπτύξει καθώς και τα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα που ενδέχεται να συναντήσει η υλοποίησή της. Τα προσκόμματα σε αυτό το σημείο- δηλαδή στο σημείο του σχεδιασμού- είναι πολύ πιο εύκολο αλλά και με μκρότερο οικονομικό κόστος να αναλυθούν και να ξεπεραστούν.
Όπως αναφερθήκαμε και στην εισαγωγή μας, τα εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα, θέλει να εμφυσήσει την ιδέα της επιχειρηματικότητας στους μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου. Γι’ αυτό θέλει να δημιουργήσει ένα μικρό “πράσινο” κοινωνικό κατάστημα, το οποίο θα βρίσκεται μέσα στους χώρους του εκπαιδευτηρίου, θα διευθύνεται από τους ίδιους τους μαθητές υπό την εποπτεία και τον έλεγχο των διδασκόντων. Η διοίκηση, παρακολουθώντας τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας, παρατηρεί την αδυναμία της νέας γενιάς να κατανοήσει την πλήρη έννοια της επιχειρηματικότητας, χωρίς στρεβλώσεις και παρεξηγήσεις. Αυτή η αδυναμία οφείλεται κυρίως στην πλήρη απουσία της έννοιας της επιχειρηματικότητας στη διδασκαλία ακόμα και των μαθημάτων οικονομικής κατεύθυνσης στην Γ’Λυκείου. Το Α.Π. (Αναλυτικό Πρόγραμμα) δεν ασχολείται διαχρονικά με θέματα οικονομίας και εισαγωγής στην επιχειρηματικότητα, κάτι που έχει στοιχίσει στον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών. Οι μαθητές συγχέουν τις οικονομικές έννοιες, αφού ως έννοιες-«ταμπού» δεν διδάσκονται στην Μέση και Τεχνική Εκπαίδευση, και στη συνέχεια της επαγγελματικής τους πορείας, μη έχοντας βασικές γνώσεις, χωρίς εχέγγυα και βάσεις οδηγούνται σε επιχειρηματικά λάθη, βιαστικές και επιπόλαιες επιλογές που αν είχαν πάρει κάποιες βάσεις στο σχολείο, ίσως να μην τις ακολυθούσαν.
Τώρα θα αναπτύξουμε διεξοδικά την ιδέα για το συγκεκριμένο project: Η διοίκηση των εκπαιδευτηρίων, λαμβάνοντας υπόψιν τις αβελτηρίες του Α.Π. στην μετάδοση των εννοιών της επιχειρηματικότητας και των αρχών που τη διέπουν (ειδικότερα στο Λύκειο) και συναισθανόμενη την ανάγκη των μαθητών και των γονέων τους για απόκτηση γνώσεων που θα τους βοηθήσει στην μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία καθώς και στις σοβαρές αποφάσεις που θα λάβουν αργότερα. Ακόμα, η κοινωνική και επαγγελματική διαστρωμάτωση των οικογενειών των μαθητών (μέσο-ανώτερο οικονομικό επίπεδο) ευνοεί την ολοκλήρωση του project χωρίς σοβαρές αντιρρήσεις από τη μεριά τους. Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο για την ευόδωση αυτού του εγχειρήματος είναι ότι με το άνοιγμα αυτής της «πράσινης» και «κοινωνικής» επιχείρησης με τη συμμετοχή των μαθητών, θα μεταδοθούν σε αυτούς μέσα από την δουλειά και την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο ιδέες και αρχές όπως η αλληλεγγύη, η ανιδιοτελής προσφορά, η ομαδικότητα και το πνεύμα συνεργασίας.
Η τοποθεσία στην οποία θα στηθεί η επιχείρηση είναι η αίθουσα εκδηλώσεων των εκπαιδευτηρίων, του οποίου η έκταση είναι αρκετή αλλά και η τζαμαρία της πόρτας ειναι προσανατολισμένη προς τον εξωτερικό προαύλιο χώρο ώστε να αποτελέσει την βιτρίνα για να βλέπουν τα προϊόντα που θα πωλεί το κατάστημα.
Για να ξεκινήσει ομαλά το σχέδιο, θα πρέπει να ενημερωθούν 2 παράγοντες: το διδακτικό προσωπικό που θα αναλάβει εθελοντικά την ενημέρωση και την επιτήρηση των μαθητών που θα συμμετάσχουν στο project, καθώς και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων. Είναι προφανές πως θα πρέπει η ενημέρωση να γίνει με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, για να μπορέσουν και οι διδάσκοντες αλλά και οι μαθητές με τις οικογένείες τους να σχεδιάσουν τον προγραμματισμό τους.
Το διδακτικό προσωπικό θα πρέπει να αποτελείται από καθηγητές που διδάσκουν Αρχές Οικονομικής Θεωρίας Κατεύθυνσης, καθώς έχουν γνώσεις οικονομικές, αλλά πολύ σημαντικό είναι να συμμετάσχουν στην ομάδα υποστήριξης και εκπαιδευτικοί με ειδίκευση στην Παιδαγωγική και τις θεωρίες διδασκαλίας, αφού είναι βασικές μέθοδοι κινητροδότησης των μαθητών.
Όσον αφορά το σύλλογο γονέων, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι δραστηριότητες της «πράσινης» επιχείρησης θα είναι υπό επιτήρηση των διδασκόντων και κατά συνέπεια της διοίκησης των εκπαιδευτηρίων. Επίσης το «πράσινο» κατάστημα θα είναι ανοικτό μόνο κατά τη διάρκεια του καθημερινού ωρολογίου προγράμματος του σχολείου και κατά συνέπεια δεν θα επιβαρύνεται το πρόγραμμα και η μελέτη των μαθητών εκτός σχολείου. Καμία έκπτωση στην παροχή του εκπαιδευτικού προγράμματος δεν θα γίνει λόγω της
έναρξης του project.
Η αρχική μορφή λειτουργίας του «πράσινου» καταστήματος σύμφωνα με την ιδέα της διοίκησης θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
-
η επιλογή των μαθητών θα γίνει μεταξύ των τριών τάξεων του Λυκείου και της τρίτης τάξης του Γυμνασίου, για να συμμετάσχουν μαθητές με μεγαλύτερη ωριμότητα.
-
το κατάστημα θα πωλεί με τη μορφή “fair trade” ( δηλαδή με ελάχιστο ουσιαστικά κέρδος) προϊόντα με «πράσινα» χαρακτηριστικά, όπως προϊόντα από ανακυκλωμένα υλικά-χαρτί, πλαστικό, γυαλί- π.χ. τσάντες, σχολικά είδη, αξεσουάρ, ρούχα, είδη σπιτιού κ.α.. Ακόμα θα υπάρχει συνεργασία (μέσω χορηγίας ή άλλης μορφής) με εταιρίες που διαθέτουν το περιβαλλοντικό σήμα Πιστοποίησης για τοποθέτηση προϊόντων. Επίσης, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς θα δημιουργηθεί «τοπική γωνιά» όπου θα πωλούνται τοπικά προϊόντα σε προσιτές τιμές, όπως τρόφιμα κ.α.Τέλος, θα υπάρχει και ένα τμήμα με την επωνυμία «Χάρισε το» στο οποίο θα μαζεύονται ρούχα, παπούτσια σε καλή κατάσταση από τους μαθητές, τους διδάσκοντες και το προσωπικό των εκπαιδευτηρίων τα οποία θα χαρίζονται σε ΜΚΟ, ανθρωπιστικές οργανώσεις, τοπικούς φορείς και την Εκκλησία προς όφελος των φτωχών και των αναξιοπαθούντων.
-
τα παιδιά θα απασχολούνται εναλλάξ ανά ομάδες (μια ώρα απασχόλησης έκαστος/η την ημέρα). Η αναπλήρωση των χαμένων ωρών θα γίνεται άμεσα, με ευθύνη του συλλόγου διδασκόντων.
-
όλες οι διαδικασίες παράδοσης-παραλαβής των προϊόντων και γενικά κάθε λογιστική πράξη θα γίνεται υπό την άμεση εποπτεία και έλεγχο εκπαιδευτικού. Θα τηρούνται αυστηρά όλες οι νόμιμες από το νόμο διαδικασίες. Οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου θα απασχοληθούν στο τμήμα «Χάρισε το», όπου θα τηρείται πλήρες πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής.
-
τα λίγα κέρδη που θα βγαίνουν θα πηγαίνουν κατά 60% σε φιλανθρωπικούς σκοπούς και το 40% για την χρηματοδότηση των εκδρομών των τεσσάρων τάξεων. Έτσι θα μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε και να κινητροδοτήσουμε ακόμα περισσότερα παιδιά.
-
ενημέρωση των μαθητών για την μορφή του project: οι καθηγητές εθελοντές πηγαίνουν σε τμήματα και τάξης και μιλούν για το νέο project. H μέθοδος που θα ήταν προτιμότερο να ακολουθηθεί είναι η μέθοδος project σε συνδυασμό με τη μέθοδο της καθοδηγούμενης ανακάλυψης. Μέσω προβολής slides, ντοκιμαντέρ οι εκπαιδευτικοί θα προσπαθήσουν να «ξυπνήσουν» το ενδιαφέρον των μαθητών για μια δραστηριότητα στην οποία ουσιαστικά θα είναι εκείνοι οι πρωταγωνιστές, σε κάτι που θα ικανοποιήσει τους εαυτούς τους. Στη συνέχεια θα αναλυθεί η μορφή των σεμιναρίων για την επιχειρηματικότητα, που θα γίνουν πριν ξεκινήσει η λειτουργία του καταστήματος.
-
βασικό είναι να πειστούν οι μαθητές πως οι επιμέρους λεπτομέρειες του project (εκτός από τα βασικά στοιχεία) μπορούν να τεθούν υπό συζήτηση με την επιτροπή των διδασκόντων-εθελοντών. Τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν ότι το όλο εγχείρημα γίνεται για αυτά, για την επιμόρφωσή τους και όχι για αλλότριους σκοπούς π.χ. για την προβολή των εκαιδευτηρίων.
-
Όσον αφορά τη μορφή των σεμιναρίων, θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί να εστιάσουν στην ορθή και αποδοτική διδασκαλία της έννοιας της επιχειρηματικότητας και των χαρακτηριστικών της. Η επιχειρηματικότητα ως έννοια είναι αρκετά παρεξηγημένη και «επικίνδυνη» στη διδασκαλία της ιδίως σε μαθητικό κοινό, οπότε και θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί να εστιάσουν σε αυτό το σημείο. Οι μαθητές πρέπει να εκθέσουν τις υπάρχουσες ιδέες που διαθέτουν για την επιχειρηματικότητα, έτσι ώστε να τις αναδείξουν αν είναι ορθές και να εξαλείψουν τις λανθασμένες. Η μέθοδος της καθοδηγούμενης ανακάλυψης θα ωφελήσει την πρόοδο της διδασκαλίας. Επίσης ένα στοιχείο που μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές είναι η παρουσίαση της ιστορίας της επιχειρηματικότητας από τους καθηγητές.