ΤΡΑΥΛΙΣΜΟΣ

Το παρόν άρθρο διαπραγματεύεται γενικά την έννοια του τραυλισμού. Αρχικά παρουσιάζεται μία σύντομη ιστορική αναδρομή του τραυλισμού και στην συνέχεια γίνεται μία απόπειρα βάσει γνωστών κειμένων να ορισθεί η έννοιά του ενώ παράλληλα πραγματοποιείται μνεία σε δύο πολύ σημαντικά εργαλεία διάγνωσής του. Τέλος, αναφέρονται διάφοροι παράγοντες που καλλιεργούν το έδαφος για επικείμενες εκδηλώσεις τραυλισμού.

 Ο  τραυλισμός είναι μία ιδιαιτερότητα που φαίνεται να εμφανίζεται σε διάφορους πολιτισμούς ανά τους αιώνες και συγκεκριμένα από την αρχαία Ελλάδα και τον ρήτορα Δημοσθένη 4ο αι. π.Χ. ,τους Αιγύπτιους  και από αναφορές της Βίβλου μέχρι και σήμερα. Ενδεικτικά παραδείγματα γνωστών ανθρώπων οι οποίοι είχαν τραυλισμό ήταν ο βασιλιάς Γεώργιος  Στ’ της Αγγλίας, ο Μέγας Ναπολέων ακόμη και ο Lenin.

Στις μέρες μας ο τραυλισμός θεωρείται διαταραχή του λόγου και της ομιλίας και εντάσσεται στην κατηγορία των διαταραχών επικοινωνίας (Κάκουρος-Μαναδιάκη,2006) . Ο τραυλισμός σήμερα, μπορεί να διαγνωσθεί μέσω δύο σημαντικών εργαλείων εν ονόματι DSM-IV και ICD-10. Στην συμπτωματολογία του τραυλισμού, αυτό που παρατηρείται είναι επαναλήψεις ήχων, συλλαβών, λέξεων, φράσεων καθώς επίσης και επιμηκύνσεις ήχων, απότομες διακοπές ήχων και συλλαβών(Κελεπούρη, 2011).

Η  εκδήλωση του τραυλισμού παρατηρείται μεταξύ 2-5 ετών, με τους 18 μήνες να είναι η μικρότερη ηλικία έναρξης αφού το παιδί αρχίζει να δημιουργεί τις πρώτες του προτάσεις(Κάκουρος-Μανιαδάκη, 2006).

Το τι προκαλεί, όμως, το φαινόμενο του τραυλισμού είναι μέχρι σήμερα άγνωστο, αν και αρκετοί ερευνητές θεωρούν την  έναρξη του απόρροια πολλών παραγόντων. Αρχικά, οι γενετικοί – κληρονομικοί παράγοντες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο αφού το 40 – 60% των παιδιών που παρουσιάζουν φαινόμενα τραυλισμού έχουν κάποιον συγγενή στην οικογένεια τους με διάγνωση τραυλισμού. Νεότερες  νευροαπεικονιστικές μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που τραυλίζουν έχουν κάποιες ήπιες αλλά αξιοσημείωτες ανατομικές εγκεφαλικές διαφορές από τα άτομα που έχουν φυσιολογική ροή ομιλίας, εντάσσοντας έτσι και τους νευρογενείς – βιολογικούς παράγοντες στην πολυπαραγοντικότητα του φαινομένου. Σημαντική είναι  η άποψη  που επικρατεί για τον τραυλισμό, ότι πρόκειται για μια ψυχογενή διαταραχή που δημιουργείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως αναφορικά είναι η περίοδος της έντονης ανάπτυξης της ομιλίας όπου τα παιδιά έχουν απίστευτο άγχος σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις του περιβάλλοντος για την σωστή επικοινωνία (Μαλανδράκη, 2012).

Για την πρόληψη των δυσχερειών στην ροή του λόγου στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, η έγκαιρη συμβουλευτική και ενημέρωση των γονέων είναι πολύ σημαντική βοηθώντας έτσι στην ομαλή γλωσσική εξέλιξη των  παιδιών τους(Κάκουρος-Μανιαδάκη, 2006).

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

v  Κάκουρος Ε. και Μανιαδάκη Κ., 2006. Τραυλισμός Η φύση και η αντιμετώπιση του στα παιδιά και τους εφήβους. Αθήνα: Εκδόσεις Τυπωθητώ.

 

v  Κελεπούρη Κ.,2011. Παιδικός τραυλισμός . Διαθέσιμο από το:

www.anaptixirc.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=87&Itemid=79 [Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2013].

 

v  Μαλανδράκη Γ., 2012. Εξελεκτικός και επίμονος τραυλισμός. Αθήνα.

Παρέχεται βοήθεια σε εργασίες φοιτητών / στην εκπόνηση εργασιών με σχετικό αντικείμενο.

 

 

This entry was posted in Εκπαίδευση. Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *