Πλαίσια Καδμίου Τελλουρίου (CdTe).

Τα πλαίσια Καδμίου -Τελλουρίου είναι λεπτής επίστρωσης αλλά,σε αντίθεση με αυτά του πυριτίου,είναι κρυσταλλικά. Εξωτερικά δεν διαφέρουν ουσιαστικά από τα άμορφα,έχοντας το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα. Σαν υλικό, το CdTe παρουσιάζει ασυνήθιστα καλές ιδιότητες απορρόφησης του ηλιακού φωτός και έτσι η χρήση του σε φωτοβολταϊκά πλαίσια δεν προκαλεί έκπληξη.

Συγκεκριμένα,λόγω του άμεσου ενεργειακού διακένου του, Eg=1.5 eV ,αλλά και του υψηλού συντελεστή απορρόφησης ακτινοβολίας υπολογίζεται πως μπορεί να αξιοποιηθεί το 99% των απορροφήσιμων φωτονίων σε ένταση ΑΜ1,5,από κομμάτι πάχους 2μm!Έχουμε αυτό που λέμε ‘τέλειο ταίριασμα’ (perfectmatch), μεταξύ του υλικού και του ηλιακού φάσματος που φτάνει στη γή.

Στη δομή υποστρώματος , ένα στρώμα CdTe εναποτίθεται σε σε κατάλληλο υπόστρωμα (πχ γυαλί) και ύστερα προστίθενται διαδοχικά στρώματα CdS και TCO. H δομή αυτή συνδέεται με προβλήματα που αφορούν κυρίως την κακή ποιότητα της ένωσης CdTe/CdS, την κακή ωμική σύνδεση του CdTe αλλά και προβλήματα που αφορούν την διαδικασία ανάπτυξης του υλικού επάνω στο υπόστρωμα και τις χημικές του ιδιότητες.Έτσι η χρήση της δομής είναι περιορισμένη.

Τα πλαίσια CdTe παρουσιάζουν σταθερά υψηλή απόδοση, μεγαλύτερη του 10% η οποία αγγίζει το 11%, [1],και ασφαλώς δίχως την ανεπιθύμητη αρχική μείωση που έχουμε στα πλαίσια αμόρφου πυριτίου.Από πλευράς κόστους έχουμε μάλλον ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Μία γενική εκτίμηση μας δίνει 30% χαμηλότερο κόστος από τα κρυσταλλικά υλικά,ποσοστό ιδιαίτερα σημαντικό.

 Βιβλιογραφία 

[1] H.S Ullal, B. Roedern, “Thin Film CIGS and CdTe Photovoltaic Technologies: Commercialization, Critical Issues, and Applications”, Proceedings of 22nd European Photovoltaic Solar Energy Conference (PVSEC) and Exhibition, Milan, Italy, 2007.

This entry was posted in Τεχνολογία and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *