ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ : ΟΡΓΑΝΙΚΟ VS ΥΓΡΟ

Το κολλαγόνο αποτελεί , μαζί με τις γλυκοζαμινογλυκάνες, ένα από τα σημαντικότερα δομικά και λειτουργικά βιομόρια του εξωκυττάριου χώρου. Ο όρος ‘κολλαγόνο’ προέρχεται από την ελληνική λέξη κόλλα και αρχικά ορίστηκε ως εκείνο το συστατικό του συνδετικού ιστού που με το βρασμό αποδίδει ζελατίνη(sic) (University of Oxford, 1983). Βασιζόμενοι στον προσδιορισμό της αλληλουχίας διαφορετικών μελών της οικογενείας , θα μπορούσαμε να ορίσουμε το κολλαγόνο ή μάλλον τα κολλαγόνα ως πρωτεΐνες οι οποίες συναθροίζονται σε ινώδη υπερμοριακά συσσωματώματα στον εξωκυττάριο χώρο και τα οποία περιλαμβάνουν τρεις πολυπεπτιδικές αλυσίδες που χαρακτηρίζονται από ένα μεγάλο αριθμό επαναλαμβανόμενων αλληλουχιών Gly-X-Y, όπου Χ προλίνη και όπου Υ υδρόξυπρολίνη (Shoulders,Raines,2009). Στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν 28 διαφορετικά είδη κολλαγόνου. Οι κύριοι τύποι κολλαγόνου που εμφανίζονται στο δέρμα είναι ο τύπος I ,ο τύπος II και ο τύπος III. Ο τύπος I εκτός από το δέρμα εμφανίζεται στα νύχια, τα μαλλιά, τους μυς, τους τένοντες και τα οστά (όπου ενισχύονται με ιόντα ασβεστίου), ενώ τον τύπο II τον συναντάμε στους χόνδρους των αρθρώσεων.

Σήμερα αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες επικαλούμενες ότι :

• Με την πάροδο των χρόνων και τη φυσική διαδικασία της γήρανσης παρατηρείται μείωση της παράγωγής κολλαγόνου(1-1.5 % το χρόνο) (Sin, 2012)

• Ο σύγχρονος τρόπος ζωής (άγχος, κάπνισμα, αλκοόλ) επιφέρει πρόωρη γήρανση

• Ο οργανισμός παράγει μόνο 11 από τα 20 αμινοξέα που χρειάζονται για την σύνθεση πρωτεϊνών (Meister,1965)

• Την φιλαρέσκεια των γυναικών σήμερα και την αποστροφή τους ως προς κάθε ένδειξη γήρατος (ρυτίδες, χαλάρωση, κυτταρίτιδα) παράγουν και διακινούν στην αγορά υγρό πόσιμο κολλαγόνο. Σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάζουν το υγρό κολλαγόνο απορροφάται σε μεγάλο ποσοστό από τον ανθρώπινο οργανισμό και χαρίζει ευεξία ενώ καθυστερεί τα φαινόμενα γήρανσης. Όταν το έτοιμο κολλαγόνο καταναλώνεται σε πόσιμη μορφή ακολουθεί την ίδια πορεία με όλες τις πρωτεΐνες που καταναλώνονται μέσω της τροφής. Οι πρωτεΐνες διασπόνται στο στομάχι και στο λεπτό έντερο στα δομικά στοιχεία που τις αποτελούν, τα αμινοξέα τα οποία και απορροφούνται από τον οργανισμό , ώστε να χρησιμοποιηθούν στην συνέχεια στη σύνθεση απαραίτητων πρωτεϊνών μεταξύ των οποίων και το κολλαγόνο(Silk, Grimble, Rees, 1985). Επομένως το υγρό πόσιμο κολλαγόνο βοηθά τον οργανισμό όπως θα βοηθούσε οποιαδήποτε τροφή περιέχει πρωτεΐνες, στην παροχή αμινοξέων στον οργανισμό και μάλιστα αμινοξέα που ανήκουν στα 11 που μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός. Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι έρευνες που παρουσιάζουν οι εταιρίες αναφέρουν πως το υγρό κολλαγόνο απορροφάται κατά 90% περισσότερο από τις ταμπλέτες και κάψουλες κολλαγόνου χωρίς να γίνεται αναφορά στο κατά πόσο χρησιμοποιείτε από τον οργανισμό ατόφιο.

Μπορούμε λοιπόν να συμπεράνουμε ότι το υγρό κολλαγόνο δε βοηθάει περισσότερο τον οργανισμό από μια διατροφή που περιέχει ήδη τα απαραίτητα αμινοξέα. Αντί αυτού οι επιπλέον ποσότητες εκλαμβάνονται από τον οργανισμό ως θερμίδες.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Meister, A. (1965) Biochemistry of amino acids, Volume II

2. Shoulders, M.D., Raines, R.T. (2009) Collagen structure and stability,

3. Silk, D.B.A. , Grimble, G.K., Rees, R.G.(1985)Protein digestion and Rev.Biochem. 78 : 929-958 amino acid and peptide absorption, Proceedings of the Nutrition Society 44 : 63-72

4. Sin, L.T. (2012), http://cosmedmd.blogspot.gr/2012/09/collagen-supplements-do-they-really-work.html [26 Σεπτεμβρίου 2014]

5. University of Oxford , (1983) Oxford Dictionary

This entry was posted in Βιο-Ιατρική, Βιολογία. Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *