κλιματικές αλλαγές των τελευταίων ετών, αλλά και η συνειδητοποίηση ότι τα ορυκτά καύσιμα δεν πλεονάζουν, έχουν αλλάξει την προσέγγιση της αρχιτεκτονικής στα κτίρια. Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός των καινούριων κτιρίων αρχίζει να εξαπλώνεται ραγδαία. Στόχος της χώρας είναι ως το 2018 όλα τα κτίρια να είναι ενεργειακής απόδοσης Α, δηλαδή σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Τα κτίρια στην Ελλάδα, εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης της χώρας , αλλά και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν θα μπορούσαν να κατασκευάζονται, σχεδόν, ενεργειακά αυτόνομα. Στο δοκίμιο αυτό θα αναφερθούν επιγραμματικά, οι βασικές αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού που αφορούν την αρχιτεκτονική.
Ο προσανατολισμός του κτιρίου είναι ίσως ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες. Τόσο του κτιρίου σαν σύνολο, αλλά και του εσωτερικού προσανατολισμού των χώρων. Ο καταλληλότερος προσανατολισμός, στα κτίρια, είναι ο νοτιοανατολικός και στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό προτιμούμε τα μεγάλα ανοίγματα και οι χώροι που χρησιμοποιούνται τις περισσότερες ώρες της ημέρας, να βρίσκονται σε αυτή την πλευρά. Πιο συγκεκριμένα στην νότια πλευρά είναι επιθυμητό να τοποθετούνται τα σαλόνια, όπως επίσης και τα μεγάλα ανοίγματα. Στην ανατολική πλευρά οι κουζίνες. Με αυτό τον τρόπο τα ενεργειακά κέρδη εξαιτίας την ηλιακής ακτινοβολίας, κατά τους χειμερινούς μήνες, είναι μεγάλα. Ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες η θερμοκρασία, τις ίδιες ώρες βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Εν συνεχεία στην δυτική πλευρά προτιμούμε να τοποθετούνται τα υπνοδωμάτια, ώστε τις καλοκαιρινές μέρες μέχρι τις πρωινές ώρες να υπάρχει φυσικός δροσισμός. Η βόρεια πλευρά, είναι αυτή που καταπονείται περισσότερο τους χειμερινούς μήνες, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Έτσι, στις βόρειες όψεις η τοποθέτηση μεγάλων ανοιγμάτων, είναι προτιμότερο να αποφεύγεται.
Παρόλα αυτά ακόμη, και αν ο προσανατολισμός γίνει βάση των παραπάνω, η ηλιοπροστασία του κτιρίου είναι πολύ σημαντική. Μεγάλη σημασία έχει να μελετήσουμε τις φυσικές σκιάσεις που θα δέχεται το κτίριο όλο τον χρόνο, εξαιτίας κυρίως παρακείμενων κτιρίων. Αφού μελετηθούν οι υπάρχουσες σκιάσεις, κατά το στάδιο της αρχιτεκτονικής μελέτης, μπορούν να δημιουργηθούν εξοχές – εσοχές στο κτίριο, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, ώστε το κτίριο να σκιάζεται φυσικά χωρίς την χρήση πρόσθετων μέτρων(τέντες). Επιπλέον οι πρόβολοι των υπερκείμενων ορόφων παρέχουν ικανοποιητική σκίαση, εφόσον ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός τους έχει γίνει σωστά.
Η τοποθέτηση παθητικών ηλιακών συστημάτων, είτε άμεσου είτε έμμεσου ηλιακού κέρδους, στις κατάλληλες πλευρές του κτιρίου, επίσης είναι δυνατόν να μας οδηγήσει σε μεγάλα ενεργειακά κέρδη. Η κατασκευή ενός τοίχου Trombe, στην νότια πλευρά του κτιρίου, επιφέρει μεγάλα ενεργειακά οφέλη. Ο τοίχος Trombe, αποτελεί σύστημα έμμεσου ηλιακού κέρδους, αφού η εκμετάλλευση της ηλιακής ακτινοβολίας δεν γίνεται απευθείας. Στην ουσία πρόκειται για έναν τοίχο μεγάλου πάχους, συνήθως μαύρου χρώματος, ο οποίος εξαιτίας των ανοιγμάτων στο πάνω και στο κάτω μέρος του, επιτρέπει την κυκλοφορία του ζεστού αέρα στο εσωτερικό της κτιρίου. Οι επιλογές στα παθητικά ηλιακά συστήματα είναι πολλές, ο τοίχος Τrombe, αποτελεί μόνο μια από αυτές.
Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός πλέον είναι ζωτικής σημασίας να γίνεται με γνώμονα τα ενεργειακά οφέλη. Σε συνδυασμό με την χρήση υλικών νέας τεχνολογίας, αλλά και με την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η κατασκευή ενεργειακά αυτόνομων ενεργειακά κτιρίων, είναι εφικτή.