Γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία

[…]Σε έρευνα τους ο Baldwin και οι συνεργάτες του (2007) έδειξαν ότι οι πελάτες που πίστευαν ότι έχουν καλή θεραπευτική σχέση είχαν καλύτερα αποτελέσματα στη θεραπεία, όμως η έρευνα αυτή παρουσιάζει προβλήματα γενίκευσης διότι δεν γνωρίζουμε αν άτομα με ψυχοπαθολογία ή συνοσηρότητα θα είχαν τα ίδια αποτελέσματα.

Όπως όλα τα θεωρητικά μοντέλα έχουν υποστηρικτές και ανταγωνιστές έτσι και η θεωρία του Beck έχει δεχτεί κριτική κατά καιρούς και έχει αμφισβητηθεί. Συγκεκριμένα στη Γνωσιακή έχει αμφισβητηθεί το βασικό της αξίωμα ότι η αλλαγή στη σκέψη μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα αλλαγή στη συμπεριφορά και στα συναισθήματα. Έρευνα έδειξε ότι οι διαταραγμένες γνωστικές λειτουργίες δεν ήταν η αιτία της κατάθλιψης, όπως υπέθετε ο Beck, αλλά υποπροϊόντα αυτής (Lewinsohn et al,1981 inMcLeod, 1993). Αλλά και ο συμπεριφορισμός έχει αμφισβητηθεί για το κατά πόσον οι διαδικασίες φέρνουν αποτελέσματα για τους λόγους που προτείνουν οι συμπεριφοριστές (Kazdin & Wilson,1978 inPervin & John, 2001).

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, η Γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία είναι μετρήσιμη και για αυτό πολλές έρευνες έχουν γίνει για την αποτελεσματικότητά της σε διάφορες ψυχικές διαταραχές. Η πιο επιτυχημένη έρευνα έγινε από το National Institute of Μental Ηealth (ΝΙΜΗ) το Μάιο του 2007 όπου οι ερευνητές συνέκριναν την αποτελεσματικότητα της Γνωσιακής θεραπείας στη κατάθλιψη έναντι των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων (www.ebmh.bmj.com). Η έρευνα έδειξε ότι η γνωσιακή θεραπεία είναι το ίδιο αποτελεσματική με τα φάρμακα αλλά το εντυπωσιακό είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των  ατόμων που δέχτηκαν φαρμακοθεραπεία μετά από κάποιο χρονικό διάστημα υποτροπίασαν σε αντίθεση με τα άτομα που έκαναν ψυχοθεραπεία γνωσιακού τύπου τα όποια είχαν μάθει να διαχειρίζονται τους φαύλους κύκλους τους (σκέψη, συναίσθημα, συμπεριφορά, σωματικό ερέθισμα). Αλλά και για τις Διαταραχές Πανικού η ΓΣΘ έχει αποδειχθεί, ύστερα από έρευνα του Royal College of Psychiatrics, ότι μειώνει τις κρίσεις κατά 85% των ατόμων που κάνουν έως 20 συνεδρίες χωρίς φαρμακευτική αγωγή σε σύγκριση με το πιο κοινό συνταγογραφούμενο αντικαταθλιπτικό Χanax, που μειώνει τις κρίσεις πανικού μόνο στο 50% και υπάρχει πάντα μεγάλος κίνδυνος υποτροπής (www.betterhealth.vic.gov). Η ΓΘ δεν είναι μόνο πιο αποτελεσματική από πολλά γνωστά συνταγογραφούμενα φάρμακα, αλλά τα αποτελέσματά της διαρκούν περισσότερο και δεν υπάρχουν παρενέργειες. Σε πρόσφατη μελέτη που έκανε ο δρ. Λούις Mπάξτερ, της Iατρικής Σχολής του UCLA, διαπίστωσε μεταβολές στον εγκέφαλο ασθενών ύστερα από γνωσιακή ψυχοθεραπεία και άλλων ύστερα από φαρμακοθεραπεία, η οποία ήταν εμφανής και στις τομογραφίες και ήταν αδύνατον να εντοπισθεί ποιος ασθενής είχε πάρει φαρμακευτικό σκεύασμα και ποιός είχε αρκεστεί στην ψυχοθεραπεία (http://news.kathimerini.gr). Η μελέτη αυτή δείχνει ότι η φαρμακοθεραπεία και η ψυχοθεραπεία μπορούν να επιφέρουν μεταβολές της εγκεφαλικής λειτουργίας με εντυπωσιακές ομοιότητες. Η πορεία της ΓΣΘ έχει αποδείξει ότι έχει πολύ καλά αποτελέσματα και στις διαταραχές διατροφής, τις φοβίες, το γενικευμένο άγχος, τον αλκοολισμό, τη χρήση ουσιών κ.α (http://www.integrativemedicine.gr).  […]

 

This entry was posted in Ψυχολογία. Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *