Η επίδραση της Πληροφορικής στην καθημερινότητα των νέων την περίοδο της οικονομικής κρίσης

Αδιαμφισβήτητο είναι το, δυστυχώς όχι πρωτοφανές για την χώρα μας, φαινόμενο της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει αδιακρίτως όλους τους τομείς της ζωής μας. Καθημερινά όλο και περισσότεροι είναι οι νέοι και όχι μόνο, οι οποίοι αγανακτούν από τις δυσβάσταχτες και καθόλου ανεκτές συνθήκες που επικρατούν και επηρεάζουν κατά κύριο λόγω την επαγγελματική και κατ’ επέκταση την οικονομική τους πορεία. Ωστόσο, μέσα σε αυτήν την αρνητική κατάσταση υπάρχουν και κάποιες διέξοδοι που τουλάχιστον ευνοούν το κομμάτι αυτό της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης. Η Πληροφορική και γενικότερα ο κλάδος αυτός, θα μπορούσαμε με ευκολία να πούμε ότι κατέχει τα πρωτεία στην ενασχόληση των νέων, κυρίως μιλώντας για την δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

Σε πρώτη φάση, για να το διαπιστώσουμε αυτό αρκεί να δούμε τι ποσοστό των νέων έχει τουλάχιστον έναν προσωπικό υπολογιστή στην κατοχή του. Η πλειοψηφία των σύγχρονων νέων ανήκει στην κατηγορία αυτή, συνεπώς, το άμεσο συμπέρασμα που απορρέει είναι πως το κομπιούτερ αποτελεί σημαντικό εργαλείο τόσο για την διασκέδαση των νέων, όσο και για την επιμόρφωση και ψυχαγωγία τους. Το πρώτο επιτυγχάνεται μέσα από κάποιες εφαρμογές ή παιχνίδια με τα οποία μπορούν να ξοδέψουν τον ελεύθερο χρόνο τους ξέγνοιαστα και ας σημειωθεί αρκετά οικονομικά. Το δεύτερο, δηλαδή το μέρος της ψυχαγωγίας επιτυγχάνεται κυρίως με τη χρήση του Διαδικτύου το οποίο προσφέρει τρομερές δυνατότητες επιμόρφωσης.

Το Internet είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο το οποίο για κάποιον που ξέρει να το χρησιμοποιήσει εποικοδομητικά μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ζωτικής σημασίας βοήθημα. Είναι πολυάριθμοι οι νέοι εκείνοι που σε καθημερινή βάση και αδιαλείπτως πλοηγούνται στο Διαδίκτυο από όπου ενημερώνονται για σχεδόν όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο γύρω μας. Επίσης, σύμφωνα με στατιστικές πάνω από το 75% των νέων έχουν προσωπικές ιστοσελίδες ή τουλάχιστον έχουν πρόσβαση σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι το facebook ή το twitter. Άρα, εύκολα ανακαλύπτουμε πόσο μεγάλη επίδραση έχει η Πληροφορική στη ζωή των νέων για ακόμη μια φορά.

Τελειώνοντας, θα πρέπει να αναφερθεί και η μεγάλη ανάπτυξη που σημειώθηκε την τελευταία δεκαετία στον τομέα της Πληροφορικής γενικότερα και πιο ειδικά στις Τηλεπικοινωνίες. Ανακαλύφθηκαν, σχεδιάστηκαν και κυκλοφόρησαν, στη συνέχεια, στην αγορά κονσόλες, εφαρμογές και gadgets με τρομερές ικανότητες, εκπληκτικές ταχύτητες και μεγάλη εφαρμοστικότητα στις αυξανόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών. Με άλλα λόγια, αυτός αποτελεί έναν ακόμη λόγο οι νέοι να γοητευτούν από τις νέες καινοτομίες τις Πληροφορικής, όπως είναι τα iphones, τα ipads κ.α., και να στρέψουν εκεί την προσοχή τους. Ακόμη, βέβαια, πολλά από αυτά είναι αρκετά ακριβά αλλά πάντα υπάρχουν και πιο οικονομικές λύσεις.

Παρατηρώντας όλα τα παραπάνω, εύκολα κάποιος βγάζει το συμπέρασμα πως στην περίοδο της γενικευμένης οικονομικής κρίσης, οι νέοι καταφεύγουν στον κλάδο της Πληροφορικής είτε για διασκέδαση είτε για ενημέρωση. Αυτή η επίδραση που ασκεί ο συγκεκριμένος τομέας στη νεολαία είναι βέβαιο πως και σε πιο μακροχρόνιο επίπεδο θα είναι, αν όχι η ίδια, σίγουρα μεγαλύτερη. Η Τεχνολογία συνεχώς αναπτύσσεται, γεγονός που θα επαληθεύσει αυτήν την πρόβλεψη.

This entry was posted in Πληροφορική and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *