ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΑΠΟ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΡΜ10 ΚΑΙ ΡΜ2,5

Τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί στη μελέτη και τον έλεγχο των σωματιδίων ΡΜ10 και ΡΜ2,5 καθώς έχει διαπιστωθεί πως είναι εξαιρετικά επιβλαβής ρύπος τόσο για την υγεία μας όσο και το υπόλοιπο περιβάλλον. Παρά το γεγονός ότι μερικές από τις επιδράσεις τους είναι συγκεκριμένες και μετρήσιμες , όπως η μείωση της ορατότητας και η καταστροφή των υλικών, υπάρχουν και άλλες που είναι δύσκολο να μετρηθούν, όπως οι επιπτώσεις στην υγεία ανθρώπων και ζώων.

Το εξαιρετικά μικρό μέγεθος των σωματιδίων και η χημική τους σύσταση είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που διαθέτουν και τα καθιστούν τόσο επικίνδυνα. Διεισδύουν μέσω του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (δηλαδή το στόμα και τη μύτη) στην τραχειοβρογχική ζώνη όπου και αποτίθενται. Οι νευρικές απολήξεις της περιοχής αυτής ερεθίζονται δημιουργώντας έτσι αντανακλαστικό βήχα και συστολή των βρόγχων. Όσα από τα σωματίδια είναι μικρότερου μεγέθους από αυτά που αποτίθενται στη τραχειοβρογχική περιοχή, καταλήγουν στις κυψελίδες των βρογχιολίων καθιστώντας την αναπνοή πολύ δύσκολη. Βέβαια, ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει τρόπους απομάκρυνσης των ρύπων αυτών, κυρίως μέσω του γαστρεντερικού συστήματος και του αίματος, αλλά οι εκπομπές των αέριων ρύπων έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό τις τελευταίες δεκαετίες με αποτέλεσμα οι συγκεντρώσεις των σωματιδίων ΡΜ10 και ΡΜ2,5 να είναι τόσο υψηλές που το ανθρώπινο σώμα δε μπορεί να τις φιλτράρει με απόλυτη επιτυχία.

Η θέσπιση ορίων ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα αλλά και η χρήση αντιρρυπαντικών τεχνολογιών, με τη πιο διαδεδομένη να είναι τα ηλεκτρόφιλτρα, μειώνουν τις συγκεντρώσεις των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό αρκεί να γίνεται τήρηση των ορίων αυτών και καλή συντήρηση των συσκευών αντιρρύπανσης αυξάνοντας την απόδοση τους. Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν είναι αποτέλεσμα μόνο ανθρωπογενών εκπομπών αλλά και φυσικών (πχ εκπομπές ηφαιστείων). Από τη στιγμή που δεν μπορούμε να παρέμβουμε στα φυσικά φαινόμενα μπορούμε τουλάχιστον να μειώσουμε την έκταση του προβλήματος χαράζοντας μία στρατηγική που θα αποβλέπει στην συνειδητοποίηση του μεγέθους του προβλήματος και την επένδυση στην επίλυση του, τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο χωρών. Άλλωστε η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι παγκόσμιο φαινόμενο, αφού οι ρύποι διασπείρονται σε όλη την ατμόσφαιρα, και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.

This entry was posted in Περιβάλλον and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *