ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θα προσπαθήσουμε με ένα περιγραφικό/σχηματικό τρόπο να αναπαραστήσουμε την προσφορά και την ζήτηση στα πολιτιστικά προϊόντα. Στο κέντρο είναι το άτομο που αναζητά μια πολιτιστική εμπειρία π.χ. καλλιτεχνική (ζήτηση) και το οποίο συναντά ένα έργο τέχνης (προσφορά). Το έργο τέχνης διατίθεται μέσω των προσπαθειών που καταβάλλει  μία μεγάλη υποδομή για την υποστήριξη της καλλιτεχνικής παραγωγής στον μη κερδοσκοπικό, κερδοσκοπικό, δημόσιο και εθελοντικό τομέα (Frey, 2000). Αυτή η υποδομή για την παροχή υποστήριξης περιλαμβάνει τους καλλιτέχνες που δημιουργούν και εκτελούν τα  έργα τέχνης και τις ακαδημίες και τα πανεπιστημιακά τμήματα που έχουν ως στόχο την αύξηση του αριθμού καλλιτεχνών και της ποιότητας  των έργων τέχνης. Περιλαμβάνει επίσης μια μεγάλη ποικιλία άλλων ατόμων και φορέων  που συμβάλλουν στην προσφορά της τέχνης και δημιουργούν  τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες τα έργα τέχνης μπορούν να τύχουν απόλαυσης από το κοινό: μουσεία και γκαλερί, μπαλέτο, στούντιο ηχογράφησης, ραδιοφωνικοί σταθμοί, θεατρικές ομάδες, βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία, καλλιτεχνικοί οργανισμοί παροχής υπηρεσιών, εκδότες, και συμβουλευτικές εταιρείες που εξυπηρετούν τους καλλιτεχνικούς οργανισμούς, όλα αυτά ανήκουν σε ό, τι Danto (1964, 1981) αποκαλεί «καλλιτεχνικό κόσμο.”

Η υποδομή για την υποστήριξη της ζήτησης αποτελείται από τα άτομα και τους φορείς/οργανισμούς που βοηθούν τους ανθρώπους  να έρχονται σε επαφή με την τέχνη προκειμένου να τους διδάξει τι πρέπει να προσέξουν και τι να εκτιμήσουν όταν συναντούν ένα έργο τέχνης. Σημαντικός παράγοντες είναι οι καθηγητές καλλιτεχνικών μαθημάτων στα σχολεία αλλά και όσοι παραδίδουν μαθήματα καθώς και τα μέλη της οικογένειας και οι φίλοι που λειτουργούν ως μέντορες και μυούν τα παιδιά/φίλους τους στα έργα τέχνης που οι ίδιοι αγαπούν. Ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας για την καλλιέργεια της ζήτησης είναι τα  κολέγια και τα πανεπιστήμια που εκπαιδεύουν τους κριτικούς τέχνης, τους καθηγητές, τους καλλιτεχνικούς δημοσιογράφους και των τεχνών, καθώς και εκείνα που προσφέρουν βασικά μαθήματα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε σπουδαστές (Meier & Frey, 2003).

Βιβλιογραφία

 Danto, A. C. 1964.The Artworld, Journal of Philosophy, Vol. 61, No. 19.

 Frey, B.S.2000. Arts and Economics. Springer,Heidelberg.

 Meier, S., Frey, B.S.2003. Private faces in public places: The case of a private art museum in Europe. Cultural Economics 18, pp. 1-16.

This entry was posted in Πολιτιστικά and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *