Η αξία των παραμυθιών στην προσχολική ηλικία

Πολλοί γονείς έχουν αναρωτηθεί αν είναι απαραίτητο το διάβασμα των παραμυθιών στα παιδιά και συγκεκριμένα στα παιδιά προσχολικής ή πρώτης σχολικής ηλικίας.

Ασφαλώς είναι σημαντικό το διάβασμα των παραμυθιών στα παιδιά γιατί εκτός του ότι οι γονείς έρχονται πιο κοντά στα παιδιά τους, βοηθούν σε μεγάλο βαθμό και  στη συναισθηματική ανάπτυξή τους.

Μέσα από τα παραμύθια το παιδί έρχεται αντιμέτωπο με όλα εκείνα τα γεγονότα που του προκαλούν άγχος(θάνατος, διαζύγιο, φτώχεια )και με τη βοήθειά τους προσπαθεί να βρει τρόπους για την αντιμετώπισή τους.

Ακούγοντας τον ενήλικα να διαβάζει παραμύθια το παιδί δεν παραμένει απλά ένας παθητικός δέκτης. Αντίθετα αναπτύσσει τη φαντασία του πλάθοντας εικόνες, προσπαθεί να ολοκληρώσει τη συνέχεια ή να δώσει το τέλος που θεωρεί ότι ταιριάζει καλύτερα στο παραμύθι που μόλις άκουσε.

Στη σημερινή εποχή η αξία του παραμυθιού είναι πολύτιμη, αφού θεωρείται αντίδοτο της ψυχολογικής πίεσης που η καθημερινότητα συνεχώς ασκεί. Μ’ αυτό τον τρόπο το παιδί βοηθιέται στο να γνωρίσει καλύτερα την ίδια τη ζωή και να υιοθετήσει την πιο σωστή στάση απέναντι της. Με το παραμύθι πλουτίζει τις εμπειρίες, τις γνώσεις, τις ιδέες και τη φαντασία του. Διαμορφώνει το χαρακτήρα του μέσω της ταύτισης και της μίμησης. Κοινωνικοποιείται, καλλιεργείται αισθητικά και μαθαίνει ν’ αγαπάει ό,τι  καλό, ωραίο, αληθινό υπάρχει γύρω του. Ταυτόχρονα προετοιμάζεται με τον καλύτερο τρόπο για να δεχτεί την ανάγνωση αφού με την αφήγηση των παραμυθιών το παιδί ακούει τη μητρική του γλώσσα σε διάφορους ρυθμούς και έτσι αναπτύσσεται γλωσσικά.

Το παραμύθι γεμίζει χαρά μικρούς και μεγάλους γιατί  μέσα από τις σελίδες και τις ζωντανές του εικόνες μεταφέρει τον αναγνώστη σε κόσμους μακρινούς, παραμυθένιους που επικρατεί μονάχα  η καλοσύνη και η αγάπη στις ψυχές όλων.

This entry was posted in Εκπαίδευση and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *