Μελέτη περίπτωσης: Η διεθνοποίηση της Starbucks.

Αρχικά, η Starbucks έφτασε σε λίγο χρονικό διάστημα την θέση της Coca-cola και της Mc Donald’s στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έγινε μια πολύ γνωστή και γρήγορα αναπτυσσόμενη εταιρεία στον κλάδο των τροφίμων και των ποτών στη χώρα, εν συνεχεία στράφηκε προς τις διεθνείς αγορές. Έθεσε σαν στόχο να δημιουργεί 2.000 καταστήματα σε κάθε έτος μέχρι να φτάσει τα 40.000 τα μισά εκ των οποίων να είναι στη Βόρεια Αμερική.

Η Starbucks δημιουργήθηκε στο Σιάτλ το 1971 οι ιδρυτές της ήταν λάτρεις του καφέ. Η αρχική ιδέα είχε στόχο την αγορά κόκκων καφέ και το ψήσιμο τους, ώστε να μεταπωληθούν με το κιλό Η Εταιρεία έκανε πολύ καλές πωλήσεις με αποτέλεσμα να ιδρυθούν αλλά 9 υποκαταστήματα όλα φυσικά στη περιοχή του Σιάτλ. Οι τρείς εταίροι πούλησαν την επιχείρηση σε έναν παλαιότερο υπάλληλο τους τον Howard Schultz. Ο Schultz αλλάζει ριζικά τη στρατηγική της επιχείρησης και έτσι από την απλή πώληση του καφέ προωθεί την πώληση του διαμέσου των καφετεριών. Σήμερα, η Starbucks εκτός από μεγαλύτερος εισαγωγέας καφέ είναι ένας από τους μεγαλύτερους λιανοπωλητές καφέ στις 50 Πολιτείες της Αμερικής.

Ποιο μπορεί να είναι το κλειδί για την επιτυχία της Starbucks; Σίγουρα είναι οι ευρηματικές διαφημίσεις της και το ενδιαφέρον της για ποιότητα, η οποία είναι το σήμα κατατεθέν σε εκατομμύρια καταναλωτές για την γεύση της. Ενώ παράλληλα τροφοδοτεί την αύξηση της ζήτησης του καφέ. Τέλος, η Starbucks κατόρθωσε να δημιουργήσει έναν οργανισμό ο οποίος πέτυχε την προώθηση της συνεχής ανάπτυξης του και την επιτυχία.

Ricky W. Griffin and Michael W. Pastay 2011, Διεθνείς επιχειρήσεις και επιχειρηματικότητα. Έκδοση 6η Εκδόσεις Τζιόλα

This entry was posted in Διοίκηση Επιχειρήσεων and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *