Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ & ΕΦΗΒΟΥΣ

Διατροφή των παιδιών κατά την προσχολική και σχολική ηλικία

Η παιδική ηλικία είναι το χρονικό διάστημα από το πρώτο έτος της ζωής του ανθρώπου μέχρι το δέκατο. Από το πρώτο έως το τρίτο έτος, η ηλικία ονομάζεται νηπιακή. Προσχολική ηλικία είναι το διάστημα από το τέταρτο έως το έκτο έτος. Και τέλος, η περίοδος από το έβδομο μέχρι το δέκατο έτος ονομάζεται σχολική. [1]

Η ανάπτυξη των παιδιών στην προσχολική και σχολική ηλικία είναι γρήγορη άλλα όχι ραγδαία. Ο ρυθμός της ανάπτυξης του παιδιού βρίσκεται στην κορύφωση του κατά τους πρώτους μήνες μετά από την γέννηση του και μειώνεται σταδιακά κατά την παιδική ηλικία. Στη διάρκεια της μέσης παιδικής ηλικίας, αυξάνονται οι δεξιότητες που έχουν να κάνουν με το συντονισμό, την κίνηση και τη δύναμη. Βελτιώνεται η ισορροπία τους, δυναμώνουν και αποκτούν ευκινησία. Στην ηλικία των 6/7-9/10 ετών, το βάρος τους αποτελείται από 23% μυϊκή μάζα , ο σκελετός είναι εύκαμπτος και γενικά το νευρομυϊκό σύστημα δεν έχει αναπτύξει όλες του τις ικανότητες. (McArdle, Katch και Katch 2001ֹ).

Στην ηλικία των 9/10-12/13 ετών, οι μύες αποτελούν το 25-28% του ανθρώπινου σώματος και παρά το γεγονός που η ισορροπία δεν είναι στο βέλτιστο επίπεδο της η κινητικότητα έχει βελτιωθεί λόγο της ανάπτυξης του συντονισμού. Όσο αφορά τη μυϊκή δύναμη, η οποία  είναι αποτέλεσμα του μεγέθους του σώματος και της μυϊκής μάζας και της σεξουαλικής ωρίμανσης, αυξάνεται 5-10% το χρόνο και δεν είναι ανάλογη του ύψους.( McArdle, Katch  και Katch 2001).

Μεταξύ 7 και 9 ετών, η ικανότητα του προσανατολισμού βελτιώνεται και συνεχίζει να βελτιώνεται μέχρι την προσχολική ηλικία. Η βελτίωση της ισορροπίας και του ρυθμού σημειώνεται στην αρχή της προσχολικής ηλικίας και ολοκληρώνεται στην όψιμη σχολική ηλικία. Στην εξέλιξη αυτής τις ικανότητας της ισορροπίας  δεν παρατηρούνται διαφορές ανάμεσα στα δυο φύλα αλλά στην ικανότητα του ρυθμού υπάρχουν. (Κέλλης 2003)

Ο μεταβολισμός και το νευρικό σύστημα των παιδιών είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανάπτυξής τους Στα παιδιά μεταξύ 6-10 ετών ξεκινά η αερόβια μεταβολική προσαρμογή (όχι όμως η αναερόβια) και η καρδιακή συχνότητα είναι υψηλή. Οι  αναερόβιες διαδικασίες βελτιώνονται στην ηλικία των 12-16 ετών. Το κεντρικό νευρικό σύστημα βελτιώνεται σταδιακά και ολοκληρώνεται με την ωρίμανση του εγκεφάλου σε ηλικία 9-13 ετών ο΄που παρουσιάζονται γρήγορες αντιδράσεις και καλός κινητικός συντονισμός. (McArdle, Katch και Katch 2001ֹ, Κέλλης 2003)

Όλα τα παραπάνω είναι άξια αναφοράς για να μπορούμε να κατανοήσουμε τις ανάγκες των παιδιών που πρέπει να καλυφθούν με τη διατροφή

Με τον όρο διατροφή περιγράφονται όλες οι διαδικασίες πρόσληψης τροφής καθώς και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που είναι αναγκαία. Καλή διατροφή θεωρείται αυτή που περιλαμβάνει βιταμίνες οι οποίες είναι οργανικές ουσίες οι οποίες ρυθμίζουν το μεταβολισμό και διατηρούν σε καλά επίπεδα τις λειτουργίες και την ανάπτυξη. Επίσης, τα μέταλλα τα οποία είναι σημαντικά γιατί «χτίζουν» τους ιστούς, τους μύες και τα οστά.  Η καλή διατροφή βοηθά στην πρόληψη ασθενειών και προάγει την καλή υγεία, ανάπτυξη και εξέλιξη. Υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά τα οποία απορροφώνται από τον οργανισμό και βρίσκονται μόνο στις τροφές και κάθε τροφή περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα από αυτά. Γενικά, η καλή διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει ισορροπία στα είδη των τροφών και επαρκείς ποσότητες θρεπτικών συστατικών(Μagarey 1993 ).

http://getactive.gr/diatrofi-igeia-diatrofologos-diaitologos/diatrofi-paxisarkia-prosxoliki-ilikia 10/3/14

This entry was posted in Υγεία and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *