ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ – ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

 Η εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας είναι μια σύνθετη διαδικασία, που καθορίζεται και επηρεάζεται από αρκετές παραμέτρους. Σύμφωνα με τον Brown (1994), ορισμένες από αυτές μπορούν να συνοψιστούν στις έξι ερωτηματικές φράσεις: ποίος, τι, πως, πότε, πού και γιατί. Ο κλάδος της εφαρμοσμένης γλωσσολογίας, ο οποίος δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και ο κεντρικός ερευνητικός του άξονας είναι η διαδικασία κατάκτηση/ εκμάθησης μιας γλώσσας διαφορετικής από τη μητρική.

  Η διαδικασία της κατάκτησης/ εκμάθησης δεύτερης γλώσσας εξετάζεται μέσα από γλωσσολογικές, κοινωνιογλωσσικές και ψυχολογικές προσεγγίσεις. Οι γλωσσολογικές προσεγγίσεις υιοθετούν την άποψη ότι ο άνθρωπος διαθέτει έναν έμφυτο γλωσσικό μηχανισμό, ο οποίος του παρέχει τα απαραίτητα- βιολογικά προκαθορισμένα εργαλεία για την κατάκτηση της μητρικής του γλώσσας(Chomsky). O ίδιος μηχανισμός τίθεται σε λειτουργία και στη διαδικασία της εκμάθησης μιας δεύτερης γλώσσας, φυσικά με ορισμένες δομικές αλλαγές καθώς το άτομο δεν βρίσκεται στα πρώτα στάδια της βιολογικής του ανάπτυξης και έχει ήδη κατακτήσει τη μητρική του γλώσσα. Οι κοινωνικογλωσσολογικές προσεγγίσεις εξετάζουν τη στάση του ατόμου που μαθαίνει μια δεύτερη γλώσσα. Οι ψυχολογικές ή γνωστικές προσεγγίσεις ασχολούνται με την ωριμότητα του ομιλητή στη διαδικασία κατάκτησης της μητρικής και δεύτερης γλώσσας.

  Ο Chomsky υποστήριξε ότι όταν ένα παιδί γεννιέται έχει έμφυτο μηχανισμό, που ονομάζεται μηχανισμός  γλωσσικής κατάκτησης.1 πολλοί ερευνητές αναρωτήθηκαν αν αυτό που υποστήριξε ο Chomsky για τον γενετικά προκαθορισμένο μηχανισμό ίσχυε και για την εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας. Κάποιοι ερευνητές υποστήριξαν ότι ο έμφυτος αυτός μηχανισμός είναι διαθέσιμος και για την εκμάθηση της δεύτερης γλώσσας.

1         ο chomsky με αυτή του την άποψη ήρθε σε αντίθεση με την άποψη των συμπεριφοριστών για την την εκμάθηση της γλώσσας κατά τους οποίούς η κατάκτηση είναι αποτέλεσμα των γλωσσικών περιβαλλοντικών ερεθισμάτων.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Βαρλοκώστα Σ. και Τριανταφυλλίδου Λ (2003). Επίπεδα γλωσσομάθειας στην ελληνική ως δεύτερη γλώσσα. Αθήνα ΚΕΔΑ.
  2. Baker C (2001). Εισαγωγή στη διγλωσσία και τη δίγλωσση εκπαίδευση. Αθήνα Guetenberg.
  3. Σκούρτου Ελένη (2001). Διγλωσσία, διδασκαλία δεύτερης γλώσσας. Κεφάλαιο 2 ορολογία πρώτη/ μητρική γλώσσα, δεύτερη γλώσσα, ξένη γλώσσα.
This entry was posted in Γενικά and tagged , . Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *