Περίπου από τη δεκαετία του 1980 έχει ξεσπάσει η διαμάχη σε σχέση με τους κινδύνους που συνδέονται με τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (Genetically Modified Organisms – GMOs), η οποία τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αρκετά έντονη. Χαρακτηριστικό είναι ότι το έτος 2006 και συγκεκριμένα η ημερομηνία της 8ης Απριλίου 2006 ανακηρύχθηκε από διεθνείς και τοπικές οργανώσεις σε πάνω από 50 κράτη ως “Ημέρα ενάντια στα μεταλλαγμένα” (Joint International GM Opposition Day – JIGMOD). Η συγκεκριμένη ημέρα περιελάμβανε διάφορες δημόσιες εκδηλώσεις σε αρκετές από τις παραπάνω χώρες, με θέμα την παγκόσμια εναντίωση στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και καλλιέργειες.
Ωστόσο, το ερώτημα είναι εάν οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις ήταν απλώς “πανηγυράκια του δρόμου” ή εάν υπήρχαν σοβαρές επιστημονικά τεκμηριωμένες ενστάσεις, στον χείμαρρο δελτίων τύπου, επιστολών και λιστών με υπογραφές που κατέκλισαν τα μέσα ενημέρωσης την συγκεκριμένη περίοδο. Ερώτημα που φυσικά είναι γενικότερο και αφορά το σύνολο του κινήματος ενάντια στους GMOs. Οι άνθρωποι που είχαν σχέση με την οργάνωση της JIGMOD κυκλοφόρησαν ένα υπόμνημα[1], το οποίο περιείχε μια σειρά από κινδύνους γύρω από την τεχνολογία των GMOs. Σχεδόν το σύνολο των θέσεων του υπομνήματος, είναι λανθασμένες ή παραπλανητικές ή βασίζονται σε ανεπιβεβαίωτες ιστορίες που έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες από υποστηρικτές της JIGMOD.
Στα πλαίσια της παρούσας εργασίας, θα γίνει παρουσίαση και ανάλυση των θέσεων του προαναφερθέντος υπομνήματος, με σκοπό να παρουσιαστούν και να σχολιαστούν τα λανθασμένα ή παραπλανητικά σημεία.
Το εν λόγω υπόμνημα ξεκινάει ως εξής: “Η παραγωγή γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Η υπάρχουσα επιστημονική γνώση δεν είναι ικανοποιητική για την ακίνδυνη και ελεγχόμενη τροποποίηση του φυτικού γονιδιώματος, και οι κίνδυνοι για σοβαρές παρενέργειες αντισταθμίζουν σημαντικά τα οφέλη. Πρέπει να σταματήσει η διατροφή του πληθυσμού μας με προϊόντα αυτής της “νηπιακής” επιστήμης και να απαγορευθεί η απελευθέρωση αυτών των τροποποιημένων φυτών στο περιβάλλον, από όπου δεν θα μπορούν ποτέ να ανακληθούν.”
Από την εισαγωγή του υπομνήματος (όπως σε κάθε κείμενο τέτοιου είδους που “σέβεται τον εαυτό του”) γίνεται λόγος για κίνδυνο, παρενέργειες, ανεπαρκή επιστημονική γνώση και απαγόρευση, όροι που κινούν το ενδιαφέρον και εξιτάρουν την περιέργεια. Όλες οι παραπάνω θέσεις αναλύονται στη συνέχεια.
“Η υπάρχουσα τεχνολογία εισήλθε με βιασύνη στην αγορά, πολύ πριν ολοκληρωθεί η
απαραίτητη επιστημονική έρευνα. Η εισαγωγή της συνοδεύθηκε με “νοθευμένη” έρευνα, δωροδοκίες, φιμωμένους επιστήμονες,συγκαλύψεις και ρυθμιστικούς φορείς που απαρτίζονται ως επί το πλείστον από αντιπροσώπους της βιομηχανίας. Λόγω των συνεχώς αυξανόμενων στοιχείων για σοβαρούς κινδύνους σε επίπεδο υγείας και περιβάλλοντος, πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα για να σταματήσει αυτό το παιχνίδι γρίφων και κατάχρησης της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης.”
Με πάνω από 3 δεκαετίες πειραμάτων και ελέγχων, θα μπορούσε να πει κανείς ότι μάλλον είναι παρατραβηγμένος ο ισχυρισμός ότι η εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών στην αγορά ήταν βεβιασμένη. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι κάποιες καλλιέργειες που έχουν επιλεχθεί με παραδοσιακούς τρόπους έχουν γίνει αντικείμενα λιγότερο αυστηρών ρυθμίσεων σε σχέση με τις GM ποικιλίες, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζουν μεγαλύτερα επίπεδα κινδύνου[2]….(συνεχίζεται)
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
1. altercampagne.free.fr/pages/DearParliamentarian-JIGMOD.pdf. 2005.
2.US National Research Council. Safety of Genetically Engineered Foods: Approaches to Assessing Unintended Health Effects, Committee on Identifying and Assessing Unintended Effects of Genetically Engineered Foods on Human Health. US National Research Council. 2004
[1] altercampagne.free.fr/pages/DearParliamentarian-JIGMOD.pdf. 2005.
[2] US National Research Council. Safety of Genetically Engineered Foods: Approaches to Assessing Unintended Health Effects, Committee on Identifying and Assessing Unintended Effects of Genetically Engineered Foods on Human Health. US National Research Council. 2004.