Η βιβλιογραφική ανασκόπηση αποτελεί σημαντικό κομμάτι της διπλωματικής εργασίας γιατί έχει ως στόχο να μας πληροφορήσει για τις πρόσφατες έρευνες που έχουν εκπονηθεί για το θέμα το οποίο ερευνάμε. Επομένως, η συλλογή και η παρουσίαση πρόσφατων εμπειρικών μελετών αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο έτσι ώστε να προσχωρήσουμε παραπέρα. Επισημαίνεται ότι η συλλογή των ακαδημαϊκών άρθρων έγινε από τη βάση δεδομένων του sciencedirect (2014) και συγκεκριμένα από τα πιο έγκριτα ακαδημαϊκά περιοδικά παγκοσμίως (πχ. Journal of Finance κτλ).
Αρχικά, εξετάσαμε την εμπειρική μελέτη των Αναγνώστου και Αλεξίου (2014). Οι ερευνητές εξέτασαν τους παράγοντες που αποτέλεσαν τα τρωτά σημεία της τραπεζικής εποπτείας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Το συγκεκριμένα ακαδημαϊκό θρύβει εμπειρικής απόδειξης αλλά περισσότερο προσανατολίζεται στην εξέταση τόσο των παραγόντων, που αναφέραμε παραπάνω, αλλά και στις επιπτώσεις της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Εν κατακλείδι, οι ερευνητές περισσότερες εστιάζουν ποιοι είναι οι πραγματικοί παράγοντες που οδηγούν ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην χρεοκοπία καθώς και πόσο σημαντική είναι η επίδραση του φαινομένου της μόλυνσης (contagious effect) σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα εντός της Ευρωζώνης. Τέλος, εστιάζουν και στην αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων κανόνων τραπεζικής εποπτείας τόσο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και από τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες.
Στη συνέχεια, η Barakova και η Palvia (2014), ασχολήθηκαν με την αποτελεσματικότητα των εποπτικών αρχών αναφορικά με τα Σύμφωνα της Βασιλείας Ι,ΙΙ και ΙΙΙ. Συγκεκριμένα, ερεύνησαν την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των συμφώνων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ερεύνησαν κατά πόσο η εφαρμογή των συμφώνων της Βασιλείας εξαρτάται από το βαθμό των δανείων, το μέγεθος των τραπεζών καθώς και την έκθεση του πιστωτικού κινδύνου. Έτσι εξέτασαν ένα δείγμα 115 τραπεζικών ιδρυμάτων από το 2012 έως το 2012 σε τριμηνιαία βάση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η εφαρμογή του συμφώνου της Βασιλείας ΙΙΙ είναι πιο αποτελεσματικά σε σχέση με τα δύο προηγούμενα, όσον αφορά των τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ.